Αρχική arrow Προσωπικότητες
Προσωπικότητες

 
Η περιοχή του δήμου υπήρξε ο γενέθλιος τόπος αξιόλογων προσωπικοτήτων της νεότερης ιστορίας της Σάμου, που διακρίθηκαν είτε για τον πατριωτισμό τους είτε για την προσφορά του στα γράμματα και τις επιστήμες.

Ο κατάλογος τέτοιων ανθρώπων είναι μεγάλος. Δεν ήταν όμως δυνατό να περιληφθούν όλοι. Από την περίοδο της επανάστασης του 1821 βιογραφούνται ο καπετάν Κωνσταντής Λαχανάς και ο Χριστόδουλος Ματακίδης. Στη σελίδα περιλαμβάνεται και η βιογραφία του αρχηγού της σαμιακής επανάστασης Λογοθέτη Λυκούργου, λόγω της πανσαμιακής και πανελλήνιας εμβέλειάς του, μολονότι δεν καταγόταν από το δήμο Βαθέος. Μεγάλος πολιτικός αναδείχθηκε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, πρωτεργάτης της ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα το 1912 και αργότερα πρωθυπουργός της Ελλάδας. Από τους ιστορικούς γίνεται αναφορά στον Επαμεινώνδα και Νικόλαο Σταματιάδη, ιστορικούς του 19ου αιώνα. Δημοσιογράφοι και ιστορικοί που έζησαν τον 20ό αιώνα ήταν ο Κώστας Πτίνης, εκδότης της εφημερίδα Ελλάς και ο Ιωάννης Βακιρτζής, εκδότης της εφημερίδας Αιγαίον (1912 –1941). Ο τελευταίος, αν και καταγόταν από τους Μυτιληνιούς έζησε και έδρασε στον Λιμένα Βαθέος.  Στους λογοτέχνες ανήκε η Ελένη Σβορώνου, εκδότρια του περιοδικού Μικρασιατικόν Ημερολόγιον. Από τους επιχειρηματίες βιογραφείται ο Αλέξανδρος Πασχάλης, όχι τόσο για τις δραστηριότητές του στο τομέα της καπνοβιομηχανίας όσο διότι υπήρξε μεγάλος ευεργέτης του νησιού. Η προσφορά του υπήρξε μεγάλη για την ανέγερση του μουσείου και του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα. Από τον χώρο της ψαλτικής τέχνης ο Εμμανουήλ Βαμβουδάκης, που καταγόταν από τον Άνω Βαθύ.

Δεν γίνεται αναφορά σε προσωπικότητες που βρίσκονται εν ζωή ακόμη.

Η σελίδα είναι δυνατόν να εμπλουτίζεται και με άλλες βιογραφίες προσωπικοτήτων που κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή του δήμου. 

Χ.Ν. Λάνδρος
Φιλόλογος
ΓΑΚ Σάμο

 

Επιμέλεια κειμένων: Χ.Ν. Λάνδρος, Φιλόλογος, ΓΑΚ Σάμου 

 


4094

2133

2489

3044

2631

2805

3002

2083